26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ЗАРОЕМ ТЕМУ?

Двойной конфуз власти на пути к «правовой» державе

Если государство («аппарат насилия») вступает в бой с адвокатами («аппаратом защиты») – то оно проиграет в любом случае, если попытается переиграть этих защитников путем «отстранения от ведения дел» сроком на 10 лет без права переписки. Но если власть, вступив в тяжбу (не на почве Закона и в рамках процесса, а на почве «беспредела») с адвокатами, умудряется ее при этом проиграть, то можно констатировать поражение с разгромным счетом…


«14 сентября 1307 года король рассылает запечатанные депеши всем приказным своего королевства, требуя массовых арестов и конфискации имущества тамплиеров.

В этот момент появляется документ, являющийся своего рода шедевром. Магистры теологии постановляют, что обвиняемым нельзя предоставлять защитников, потому что они могут отречься от своих признаний; а поскольку они сознались, не стоит даже начинать процесс - король может воспользоваться своей властью, судебное разбирательство назначают только в сомнительных случаях…»

(Умберто Эко, «Маятник Фуко»)

На уходящей в анналы истории неделе произошло два события, которые «вселяют» в народ - если не надежду, то хотя бы уверенность в своих силах, которых у нас было хоть отбавляй сразу после Майдана. Первое событие у всех на слуху – освобождение главы Донецкого облсовета Б. Колесникова из-за решетки под подписку о невыезде. Мы далеки от мысли, что тюрьма подействовала на Бориса Викторовича столь же плодотворно, как на его партийного начальника Януковича, но все же хочется верить, что г-н Колесников «заценил», что с помощью Закона можно добиться столько же, сколько при помощи «доброго слова и «кольта».

Но не о нем, «реанимированном», речь. Мы просто хотим напомнить, что на пути к «условно-досрочному» освобождению Колесникова действующий режим нарубил столько дров, что хватило бы на выполнение квартального плана целому «ГУЛАГу». И в этом стройном ряду поваленных «дровишек» уж никак не затеряется возбужденное «в процессе» дело против адвоката Андрея Федура – якобы за разглашение им банковской, следственной и приватной «тайны». Слава Господу, что хоть тайну мироздания адвокат не огласил через СМИ, а то наши правоохранители, глядишь, запросто присудили бы негодника к анафеме.

И что «по итогу»? Да ничего, кроме позора: Колесников вдыхает полной грудью воздух свободы и коксохима, власть, рассказавшая устами своих опричников столько «конфиденциальной информации» о Борисе Викторовиче, сколько тому же Федуру и не снилось, пытается увернуться от заслуженных плевков в свой адрес, а тезис о движении новой власти к сияющим высотам Права можно без жалости сдавать в утиль.

Но всю эту позорную историю обрамляет по времени менее заметный широкой публике, но не менее значимый, процесс – аналогов которому просто не сыскать в новейшей истории Украины.

Напомним, что 5 мая текущего года работники налоговой милиции провели обыск в адвокатском конторе «Правис» (Донецк) и допустили целый ряд вопиющих нарушений ЭЛЕМЕНТАРНЫХ норм закона (см. «Новая» власть на страже старых традиций «беспредела»), которые, по сути, ставят смачный крест на смысле существования адвокатуры в Украине, В ПРИНЦИПЕ. Адвокаты, разумеется, поспешили объяснить чудовищный смысл происшедшего и президенту Ющенко, и его «протеже», и семейному юристу, первому заму ГНАУ Катеринчуку, обжаловали действия налоговиков, созвали пресс-конференцию в Киеве, и т.п.. Разумеется, ни президент, ни первый зам ГНАУ (являющийся к тому же злостным нарушителем Конституции, несмотря на то, что «юрист» и на недавнее заявление о сложении с себя бремени «совместительства») к адекватной реакции на письма донецких адвокатов оказались не готовы. Зато налоговые «менты» отреагировали «как учили». А адвокатм ничего не оставалось, как вновь обращаться к письмом в «лидеру нации».

Цитируем второе письмо президенту Ющенко по указанному поводу:

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

ЮЩЕНКУ В.А.

Шановний пане Президенте!

Змушені вдруге звернутися до Вас, оскільки питання поставлені у нашому першому зверненні №104/104 від 06.05.2005р. по суті не вирішені до цього часу. Адвокатська контора «Правіс» зверталася до Президента з питань грубого порушення начальником слідчого відділу податкової міліції Слов’янської ОДПІ підполковником податкової міліції Шведою А. М. гарантій адвокатської діяльності. Шведа А. М. та його спільники вилучили документи, пов’язані з виконанням доручення клієнта, що прямо заборонено статтею 10 Закону України «Про адвокатуру».

Маємо констатувати, що стиль вирішення звернень не дуже змінився з часів так званої «старої влади», коли скарги направлялися на розгляд саме тим особам, чиї дії оскаржувалися. От і наш лист, адресований Президенту України, розглядав в. о. прокурора м. Краматорська А. В. Пшонка. Сподіваємося, що Вам, пане Президенте, запам’яталося це прізвище. Адже воно неодноразово звучало під час останнього відвідання Вами Донецька.

Природно, що прокуратура міста Краматорська нічого протизаконного у діях податкових міліціонерів не знайшла і у порушенні кримінальної справи стосовно податкових міліціонерів відмовила. Копія відповідного листа за підписом А. В.Пшонки додається.

Щоправда, прокуратура Донецької області з висновками прокуратури м. Краматорська не погодилася, постанову про відмову у порушенні кримінальної справи скасувала. Однак матеріал, як свідчить лист 04/4-9-12-1-05 від 17.06.05р. (копія додається), відправлено в Краматорськ для додаткової перевірки. Щуку знову кинули у річку.

А тим часом підполковник податкової міліції А. М. Шведа, користуючись своєю повною безкарністю, бездіяльністю органів прокуратури та свого керівництва продовжує порушувати закон, зокрема порушувати права і гарантії адвокатів. При чому він настільки розперезався, що в окремих випадках навіть прокуратура м. Краматорська змушена визнавати факти скоєних ним правопорушень, вперто, однак, не бажаючи притягати правопорушника до відповідальності.

Так, як виходить з тексту Постанови від 17.06.2005р. (копія додається), А. М. Шведа провів допит адвоката В. І. Галахова, намагаючись змусити адвоката розкрити адвокатську таємницю. Однак не дивлячись на те що за подібні дії статтею 397 КК України передбачено кримінальну відповідальність, прокуратура м. Краматорська лише порушила стосовно підполковника податкової міліції Шведи А. М. дисциплінарне провадження.

Відповідно до Конституції України, громадяни є рівними перед законом.

Але з яких підстав українська прокуратура, що легко порушує кримінальні справи стосовно адвокатів, не бажає порушувати кримінальні справи стосовно податкових міліціонерів, що порушують гарантії адвокатської діяльності?

Шановний пане Президенте! Ми розуміємо, що Вашу обіцянку ліквідувати податкову міліцію виконати не просто. Адже порушники закону, такі як підполковник податкової міліції А. М. Шведа комусь потрібні, якщо їм вдається уникнути відповідальності за очевидні порушення.

Але ми все ж просимо Вас, пане Президенте, взяти під свій особистий контроль питання дотримання законодавства про гарантії адвокатської діяльності та забезпечити якщо не ліквідацію податкової міліції, то хоча б відповідальність конкретних її працівників, що порушують закон.

Голова Адвокатської контори «Правіс»

І. В. Головань

Нам неизвестно, что подействовало в этот раз на президента – или на тех его «окруженцев», которые избавляют Виктора Андреевича от труда читать иные бумаги, кроме как руководства по утеплению ульев к зиме. Осмелимся предположить, что упомянутое в письме имя прокурора Краматорска Пшонки (сына бывшего прокурора Донецкой области, а в эпоху Януковича-премьера – зама генпрокурора Васильева), которого, в самом деле, помянул в своей речи перед донецким «партхозактивом» Виктор Андреевич, подействовало куда более эффективнее, нежели «абстрактные» для нынешней власти ссылки на законы. Пшонку младшего, успевшего до 28 лет добить рекорд Дмитрия Табачника – то есть получить погоны полковника – уже выгнали с поста начальника Краматорской прокуратуры и даже, кажется, с «конфискацией погон».

А напуганные его примером до состояния «уважения к закону» донецкие судьи разобрались, наконец, что уже само дело, в рамках которого налоговая милиция и совершила налет на адвокатскую контору, пребывает за пределами Закона: 2 августа 2005г. Коллегия судей Судебной палаты по уголовным делам Апелляционного суда Донецкой области отменила как незаконное постановление о возбуждении уголовного дела, в рамках которого и производился упомянутый обыск.

Таким образом, начальник следственного отдела Шведа А. М. не только незаконно изъял документы, содержащие адвокатскую тайну, но сделал это в рамках незаконно возбужденного уголовного дела.

Интересно, что еще незаконного должен совершить налоговый милиционер, чтобы его привлекли к какой-нибудь ответственности?

Одно утешает: этот вопрос адресован уже явно не в адрес г-на Катеринчук, хранителя оранжевого цвета, который он «по наследству» передал Ющенко-младшему.

Однако наши источники из близкого окружения Генпрокурора Святослава Пискуна утверждают, что тот дал категорическое указание своим подчиненным ни под каким видом не возбуждать уголовных дел против сотрудников налоговой милиции. Ведь сам помнит, за что ему предстоит сидеть на нарах.


Олег СИВАШЕВ

Версия для печати  Версия для печати

06 Августа 2005 13:49




 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: