26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ФАКТОР ВРЕМЕНИ ИЛИ ВАНДАЛИЗМ?

Фашисты ломали, советские строили, современники не спешили… Ну как тут не развалиться?

Две точки зрения на кучу останков Лаврских ворот.


Сегодняшнее сообщение о рухнувших (или снесенных) воротах в Нижнюю Лавру - разумеется, памятника архитектуры - не могло пройти без внимания общественности, уже понемногу привыкшей, что в Киеве могут угробить любой исторический объект, если на то будет воля чиновников и денег хватит.

Вот так выглядели ворота еще в минувшее воскресенье:

Вот во что они превратились теперь:

А вот что думают по этому поводу обитатели Лавры (сотрудники музея и монахи), давно находящиеся «в контрах».

Сначала приводим точку зрения руководства Национального Киево-Печерского историко-культурного заповедника:

«В ночь с 7 на 8 октября 2007 года сотрудниками Национального Киево-Печерского историко-культурного заповедника зафиксирован факт сноса памятника архитектуры - Ворот и ограждения при въезде в Нижнюю Лавру (корпус 71в), охранный номер 4/87.

Работы выполнены без предоставления Заповеднику соответствующей документации, согласованной согласно требований действующего памятникоохранного законодательства.

Историческая справка

Ворота и ограждение при въезде на территорию Нижней Лавры (корпус 71в), памятник архитектуры согласно распоряжения исполнительного комитета Киевского городского Совета от 28.12.94 # 20-р охранный номер 4/87 (по генплану корпус 71в)

Кирпичная арка ворот при въезде на Нижнюю Лавру сооружена одновременно с двухэтажным домом для смотрителя Гостиного двора в 1850-1852 гг. по проекту архитектора П.И.Спарро. Каменное ограждение на въезде в Нижнюю Лавру находится на перепаде рельефа между корпусами 111 (современное НИИ инферкционных заболеваний) и корпусом 71-а (Сторожка при входе на Гостиный двор).

Арка ворот у инфекционной больницы декорирована профилированными тягами в виде полок-лопаток в ширину половины кирпича, нишами с арочными и прямоугольными перемычками, лопатками с раскреповкой карнизов, декоративным орнаментом, имитирующем накладную резьбу. Ограждение завершается карнизом из лекального кирпича.

Кованные ворота полукруглой формы и калитка выполнены из металлического профиля прорезного рисунка. Общее состояние памятника и элементов конструкций удовлетворительное.

А К Т

о сносе памятника архитектуры - Ворот и ограждения при въезде в Нижнюю Лавру (корпус 71в), охранный номер 4/87 (по генплану корпус 71в)

г. Киев, 08 октября 2007 года

Мы, нижеподписавшиеся, главный архитектор Заповедника Кулик Т.И., заведующая сектором научно-исследовательского отдела охраны и изучения памятников архитектуры и исторической среды Загрива Н.А., ведущий научный сотрудник отдела Рымарь А.П. в этот день провели осмотр территории Нижней Лавры и установили следующее.

В ночь с 07 на 08 октября 2007 года снесен памятник архитектуры - Ворота и ограждение при въезде в Нижнюю Лавру (корпус 71в).

Старый киевский кирпич, металлическое покрытие и детали ворот из кованого железа в перемешанном виде свалены на территории Еленовского подворья Гостиного двора рядом с корпусом 71.

Работы выполнены без соответствующей проектно-сметной документации, разработанной и утвержденной согласно требований действующего законодательства, без уведомления дирекции Заповедника.

Балансовая стоимость памятника, согласно данным бухгалтерского учета и приказа Главного управления коммунального имущества г. Киева от 22.10.1998 г. # 95 составляет 5 898 грн., оценочная стоимость в ценах по состоянию на 01.06.1997 г. составляет 298 117 грн.

Подписи: Кулик Т.И., Загрива Н.А., Рымарь А.П.

Разумеется, «Обком» поинтересовался, что думают в монастыре о случившемся. В ответ на наше любопытство мы получили копию следующего письма:

09.10.2007

941/01

Міністру культури і туризму України

БОГУЦЬКОМУ Ю.П.

Шановний Юрію Петровичу !

Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра інформує Вас про надзвичайну ситуацію, яка сталась пізнім вечором в неділю 07.10.2007 року - самовільне обрушення арочного склепіння корпусу №71-в (Західної в’їздної брами до Києво-Печерської Лаври). За попередніми висновками комісії, яка була створена Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою, руйнація брами викликана випадінням замкової цегли на склепінні брами із-за низької якості та старіння будівельних матеріалів та конструкцій, які втратили свою несучу спроможність, а також прослабленими і частково зруйнованими фундаментами Західної в’їздної брами. За історичною довідкою брама була зруйнована в 1942-1943 роках та відбудована в повоєнні 50-ті роки, тому не є автентичною пам’яткою.

В результаті обрушення ніхто з ченців, віруючих та паломників, а також ніякі транспортні засоби не постраждали. Після обрушення на проїзді та проході по Ближньопечерній вулиці створився завал із зруйнованих будівельних матеріалів (цегли, вапняно-піщаного розчину, металевих листів покрівлі, кованих воріт, хвіртки). Для забезпечення нормального ритму життєдіяльності монастиря була викликана оперативна будівельна бригада, яка протягом ночі з 07.10.07 на 08.10.07 здійснила роботи по розчистці завалу на Ближньопечерній вулиці. Зруйновані будівельні матеріали складено біля сусіднього корпусу №71.

Аварійний стан корпусу №71-в (Західної в’їздної брами до Києво-Печерської Лаври) було виявлено ще під час обстеження технічного стану будівельних матеріалів та конструкцій Західної в’їздної брами, який було виконано Випробувальним центром будівельних конструкцій КНУБА 21.08.2007 р., тому обрушення брами було прогнозованим.

Для упередження руйнації Західної в’їздної брами Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра замовила проект реставрації, який було розроблено архітектурною майстернею Лосицького Ю.Г. та погоджено з Головою державної служби з питань національної культурної спадщини ще 30.07.2007 р., але, на жаль, не встигла його реалізувати.

Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра гарантує виконання робіт по відтворенню споруди Західної в’їздної брами до Києво-Печерської Лаври відповідно до погодженого проекту протягом жовтня-листопада 2007 року після отримання відповідного дозволу від державної служби з питань національної культурної спадщини. Тому просимо Вашого доручення Голові державної служби з питань національної культурної спадщини Кучеруку М.М. про якнайшвидше надання дозволу та сприяння в проведенні аварійно-відбудовних та реставраційних робіт на Західній в’їздній брамі до Києво-Печерської Лаври.

З повагою та молитвами за Вас біля мощей Преподобних Печерських,

АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ,

НАМІСНИК СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ

Вход в Нижнюю Лавру (современный вид):

Остается лишь смиренно пребывать в надежде, что ворота «починят», что больше ничего в Лавре не рухнет и что данное происшествие не станет поводом для очередных спекуляций на тему межконфессиональных отношений в Украине (что, собственно, если судить по первым откликам в Интернете по поводу случившегося, уже началось). Ибо если так и дальше дело пойдет, то выяснять отношения скоро придется исключительно на развалинах.

(фото сайта Национального Киево-Печерского историко-культурного заповедника).

СМ. ТАКЖЕ:

КОП Хорошковский подкапывается под Лавру!

Киевская мэрия «крышевала» фабрику подделок в Лавре?

«Горячая точка» в Киево-Печерской Лавре


"ОБКОМ"

Версия для печати  Версия для печати

10 Октября 2007 17:11


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: