26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ВОДОБОЯЗНЬ

«Янукович категорично відмовився пити шведську воду…»

Оказывается, Виктор Федорович вот уже много лет боится, что его могут отравить. А также взорвать, застрелить и т. п.


…Бывает так, что всего один жест выдает в человеке целый пласт его потаенных мыслей, чувств и фобий. И можно потом долго широко улыбаться, пуская в ход дарованное тебе положением и стилистом обаяние, – все равно в глазах окружающих ты останешься человеком, чью натуру определяет один-единственный поступок не лучшего свойства…

Глядя на то, как цепко Президент Украины сжимает в руках маленькую бутылку с английской минералкой; как по-жлобски, из-под стола, наливает себе освежиться (при стоящей рядом в изобилии «Моршинской») – «Обком» сначала замер, припоминая детали, а затем радостно обратился к своему архиву. Там, среди других аудиозаписей, хранился файл с интервью Тараса Чорновола годичной давности.

То интервью большей частью было посвящено очередному всплеску заявлений относительно отравления Виктора Ющенко. Но, обсудив в подробностях эту часть карьеры третьего президента, мы незаметно перешли к четвертому. И не пожалели: у некогда работавшего с Януковичем нардепа Чорновола нашлось что рассказать и о закрытом режиме питания Виктора Федоровича, и о многолетних страхах «Проффесора» относительно того, что его хотят отравить…

Сегодня мы приводим не публиковавшийся ранее фрагмент той беседы, который ныне актуален как никогда.

«- Я не забуду, - говорит Тарас Чорновол - одну історію, вона трапилася взимку, кінець 2005-го або початок 2006 років. Ми були у Стокгольмі, тоді старалися прорвати ніби блокаду, щоб показати, що Янукович приймається і за кордоном, що він не тільки в Москву може їздити, а і до Європи. І була поїздка в Швецію. Ми жили у готелі в центрі міста, це був не ультра-супер, з маленькими номерами, старенький готель (хоча, звичайно, люкс Януковича був трішки ліпший) – але з досить дорогих. І у тому готелі внизу був сніданок, шведський стіл. Ну, я там потім ще кілька разів зупинявся, коли у відрядженнях бував, і знаю, що там годують на убій. Але того разу – і це для мене було великим розчаруванням, бо я думав, що наберу кілька велетенських мисок, якими нажеруся на все життя (посміхається - "Обком") – нам спеціально виділили окремі столи і без того шведського столу приносили нам загальну їжу. Я не можу згадати, чи ту загальну їжу їв тоді Янукович, але у нас тоді виникла певна проблема з водою.

- Яка саме?

- Ну, відомо, що у Швеції вода неймовірно чиста. І там немає звички купувати бутильовану воду, це щось рідкісне. У цьому готелі теж не було бутильованої води. І приносять нам такий жбанок із скляною ручкою, в який налита звичайна вода з крану, туди насипано льоду. Тобто охолоджена вода, і всі це з задоволенням п`ють. Але Янукович тоді категорично відмовився її пити, натомість заявив, що він п`є тільки «Евіан», і що іншої води вживати не буде.

- І як виходили з цієї ситуації?

- В готелі не було «Евіану» і взагалі в принципі ніякої бутильованої води не було. Довго і нудно шукали - і таки десь знайшли пару пляшок. І вже на наступний сніданок цей «Евіан» був привезений – вочевидь охороною – у достатній кількості.

Не забудешся і тих самих наших зустрічей, які були під час виборчих поїздок: в першу чергу у 2006 році, деякі – у 2007-му. Тоді з Януковичем завжди було два окремих офіціанти. І була навіть одна анекдотична історія, коли під час поїздки у Брюсель один з його офіціантів – лисий такий хлопець – десь трохи затримався у зв`язку з тим, що обід Януковича готувався окремо. Після того треба було вже гнати в літак і вилітати на Київ. Взагалі-то традиція подібних поїздок така: якщо ти не встиг зайти в літак до першої особи (або разом з нею), то ти будеш шукати спосіб, яким чином ти будеш добиратися додому. Тебе вже ніхто чекати не буде. І єдина людина, яку чекали, - це був той офіціант, який замешкався. Всі їхали у кортежі, а йому прийшлося добиратися окремо. І літак стояв і чекав, тому що без офіціанта Янукович не полетів.

- Ці офіціанти завжди входили до групи супроводу Януковича?

- Під час всіх поїздок з ним були один чи два офіціанти. Обідали завжди у своєму середовищі: всі – з активу Партії регіонів; ресторан належить активному місцевому члену Партії регіонів.

- Щоб було з кого спитати?

- Ні, просто чужих не було у тих містах, де ми були… І ось у ресторані готують їжу, всім подають пиво, якісь відбивні, печену курку… у Януковича, як правило, це було достатньо дієтично: якесь відварене м`ясо, ще щось. Але йому завжди підносили їжу свої офіціанти, і їв він завжди окремо і завжди інше. При тому, що загальна їжа була смачною – готували для свого ж лідера, з любов`ю. Але він їв те, що йому готували офіціанти. Ну, і плюс увечері, коли вже всім наливали горілку, ще щось – йому теж наливав його офіціант, із великої пляшки з назвою «Держава».

- А він у той час віддавав перевагу горілці? Бо зараз, подейкують, відчув смак до текіли…

- В ті часи, коли я їздив, це була горілка «Держава». Вина я не бачив, коньяків не пам`ятаю. Але дуже часто, особливо під час обіду, в тій «Державі», яка зверху має отой дозатор, насправді була мінеральна вода без газу. І кілька разів, коли я теж виступав паралельно з ним на виїздах, то він показував офіціанту: обслуговуй Чорновола. Бо всі ж там були дуже «любвеобільні», і відмовитися було не можна. Наприклад, роблять у Житомирі прийом місцеві православний і римо-католицький єпископи (вони взагалі дружать); все відбувається у резиденції православного єпископа, нас всіх так само годують, і тільки офіціант окремо обслуговує Януковича окремою їдою. Плюс тільки мені й йому офіціант наливає окремої мінеральної води з пляшки горілки «Держава».

- А чи не бувало таких мелодраматичних епізодів, щоб він чекав, аби хтось інший скуштував їжу? Чи завдяки «роздільному харчуванню» у цьому не було потреби?

- Ні, у нього, коли ми їздили, завжди був окремий офіціант, який все сам йому приносив. А якщо якась їжа була спільна, то, я думаю, все перед тим ретельно перевірялося.

- Як Ви вважаєте, така поведінка Януковича – це відлуння отруєння Ющенка?

- Ні, це його особисті страхи. Щодо отруєння Ющенка: в середовищі Януковича ніхто не вірив, що там було справжнє отруєння; всі щиро вірили, що це є або імітація отруєння, яка пішла не так як треба; або лікування стовбуровими клітинами, суміщене з досить-таки серйозним п`янством, яким Ющенко грішив. Всі вірили, що в чомусь такому причина.

- Звідки ж тоді у Януковича ці страхи?

- А це пов`язано зі старою його історією, він колись про неї нам розказував. Про те, що колись ще у Донецьку, коли він був губернатором, його хотіли вбити. Я відразу скажу, що я не можу це ані перевірити, ані спростувати, - але він говорив, що його тоді дуже жорстоко отруїли, і температура в нього була вже далеко за 40, і він вже відчував, що вмирає, коли якийсь лікар, якому він особливо вірив, його тоді відкачав. Робили промивання крові, були ще якісь способи – але його тоді врятували. І після того оцей спогад у нього завжди існував.

- Віктора Федоровича взагалі-то можна назвати гурманом?

- У тих поїздках, де я з ним був, він не особливо перебирав. Або ні, скажу точніше: це, як правило, був досить вузький вибір і все достатньо дієтично. Коли ми були в тій же самій Бельгії, було так: обідня пора, Янукович пішов в зарезервований номер в готелі (я так думаю, що йому там спеціально готували їсти); решта делегації спустилася в готель-ресторан, добре наїлися – і тут нам дзвінок, що треба вже виходити. Ми розплатилися, дочекалися його на виході, сіли і поїхали. Тобто такого, щоб десь їсти у якійсь відкритій системі – я цього не помічав. Хоча я припускаю, що напевно такі випадки були, але тоді вже, я думаю, мусили вже покладатися на надію. Може в нього лікар якийсь був. Але у тій поїздці він з нами не їв, і офіційних прийомів і обідів ми там якось уникали…

- Суворо. До речі, це правда, що він любить розповідати, яка в нього потужна охорона?

- Правда. Колись під час поїздки по Східній Україні ми після всіх виступів зупинилися десь повечеряти, Федорович спочатку довго-нудно розказував про гольф (він дуже любив про це розповідати), а потім почав розказувати, що, мовляв, «мене зараз охороняють понад 160 чоловік».

- Він про це з гордістю говорив?

- Так, з гордістю. Це не було щось на кшталт «мені загрожують, мені так небезпечно», а, радше, сам факт утвердження.

- Повернемося до харчування. Тарасе, Ви зможете назвати бодай когось ще з українських політиків, хто б був настільки обережний у харчуванні?

- Чесно кажучи, не стикався у своєму житті… Ну, Ющенко був абсолютною протилежністю: повна безладність; пив, що наливали, їв, що давали, абсолютно без розбору; здається у нього навіть думки не було, щоб йому могли щось не те дати.


Евгений КУЗЬМЕНКО

Версия для печати  Версия для печати

23 Декабря 2011 08:19


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: