22 11. 18:33

«Євроатлантичний» напрямок Конституції схвалено у першому читанні

За відповідний законопроект № 9037 про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) проголосували 311 народних депутатів.

Сьогодні президент України Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради висловив впевненість, що «в лютому на наступній сесії ми приймемо зміни до Конституції остаточно».
Раніше, нагадаємо, Конституційний суд України визнав ці зміни є конституційними.
У висновку КСУ, зокрема, говориться:
«Конституційний Суд України, дослідивши запропоновані Законопроектом зміни, дійшов висновку, що зазначені зміни відповідають вимогам частини першої статті 157 Конституції України, оскільки не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.
Конституційний Суд України констатує, що на момент надання ним Висновку рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не прийнято, тому правових підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції України, немає, а отже, Законопроект відповідає вимогам частини другої статті 157 Конституції України<…>
Отже, Законопроект відповідає вимогам статті 158 Основного Закону України.
З огляду на вказане Конституційний Суд України дійшов висновку, що законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (реєстр. № 9037) відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.
Висновок Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено».
Таким чином, до Конституції внесено таких змін:
- в абзаці п’ятому преамбули після слів «громадянської злагоди на землі України» доповнити словами «та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України»;
- пункт п’ятий частини 1 статті 85 викласти в такій редакції: «визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору»;
- статтю 102 доповнити частиною 3 такого змісту «президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору»;
- статтю 116 доповнити пунктом 1 із позначкою 1 такого змісту: «забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».
- пункт 14 розділу XV «Перехідні положення» виключити.
(Нагадаємо, що у п. 14 «Перехідних положень» говориться: «Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України»).

"ОБКОМ", 22 Ноября 2018 18:33


Редакция.   Реклама.   Стартовая.
Copyright © 2004 «Обком». All rights reserved
Design © 2004 Max Bezugly