26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Украинские ученые создают общественную инициативу против «проФФесоров» киваловых, пинчуков, азаровых и им подобных

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ УКРАЇНИ.


Шановні Колеги!

Сьогодні українське суспільство здобуло важливу перемогу у відстоюванні основних демократичних принципів та цінностей. Ми пишаємося, що саме українська молодь, і зокрема українське студентство, продемонстрували високу академічну культуру захисту своїх конституційних прав та свобод і тим самим довели всьому світові, що Україна прагне вільного демократичного розвитку і готова гідно захищати своє майбутнє.

У знак академічної поваги і пошани до громадянської відваги наших студентів, які нам, викладачам, науковцям, усій академічній спільноті, показали приклад пристрасного прагнення до істини та захисту демократичних принципів сводоби і справедливості, у знак нашої згоди виправдати їхню віру в нас і довіру нам, ми оголошуємо про початок широкої ініціативи „АКАДЕМІЧНА ЧЕСНОТА”.

Ініціатива „АКАДЕМІЧНА ЧЕСНОТА” є першою спробою широкого громадсько-академічного моніторингу тих явищ, які принижують високу місію освіти і науки. Особливо значущою повинна стати роль засобів масової інформації, які допомагатимуть нам знайомити українське суспільство з проблемами освіти і науки і тим самим сприятимуть формуванню нових прозорих принципів публічної освітньої політики. До нашої академічної ініціативи, ми закликаємо ВСІХ, кому не байдуже, яким буде новий освітньо-науковий ландшафт в Україні та який академічний клімат і атмосфера пануватимуть у стінах вищих навчальних закладів України та наукових інституцій. Цього відчуття приналежності до академічного світу і відповідальності за його ідеали не можна навчити указами Президента, наказами міністра чи ректора, або іншими бюрократичними розпорядженнями. Ми сподіваємося, що українське студентство діяльно долучиться до нас з тим, щоб разом перетворювати наші університети і наукові інституції в справжній храм освіти і науки.

У місячний термін ми хочемо створити освітній портал „АКАДЕМІЧНОЇ ЧЕСНОТИ”, який повинен стати громадсько-академічним органом моніторингу як системних, так і поодиноких проблем, вад і недоліків у системі освіти та науки в України. Водночас тим самим ми започаткуємо новий формат академічного діалогу з тим, щоб обговорити найгостріші проблеми і необхідність їх усунення, а також підготувати консолідовану форму адекватного реаґування на нові виклики і випробовування в освіті і науці.

В українській освіті та науці проблеми системного характеру очевидні. Долати їх повинна разом не лише вся академічна спільнота, а й усе суспільство. Саме нам не повинно бути однаково, з яким обличчям українська освіта і наука йтимуть у світ, назустріч своєму майбутньому. Крім нас ніхто не може стати на сторожі академічних цінностей, принципів та ідеалів. Ми переконані, що лише нашими спільними діями можна врятувати українську освіту і науку від глибокої кризи, яку поступово спричиняла масова практика „захисту” кандидатських і докторських дисертацій та здобуття наукових звань (в тім числі й „проффесора”) чиновниками та депутатами різних рівнів, людьми далекими від освіти і науки і байдужими до академічних цінностей. Те, що для справжнього вченого складає роки його повсякденної творчої праці, стає для псевдонауковців не більше, ніж модою, бажанням мати престижний титул. У глибокій інституційній кризі опинилися Вища астетаційна комісія, Державні комітети, ті вищі навчальні заклади, ректори яких посягали на гідність студентів, спеціалізовані ради яких присвоювали звання особам, які в ці відповідальні дні дощенту руйнували суспільну мораль і будь-яку віру в існування академічних цінностей та свобод в Україні.

Деморалізація академічного світу і глибинна девальвація академічних цінностей в Україні – це результат ганебного насильства влади над освітою і наукою. Це те злочинне за своєю природою і сутністю зрощення, коли міністри, голови обласних державних адміністрацій та їхні заступники водночас очолювали кафедри провідних українських університетів і без жодних докорів сумління цинічно присвоювали собі наукові ступені та академічні звання. Кульмінаційною точкою такого глуму над науковими ідеалами став, зокрема, Указ Президента України Л.Д. Кучми „Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2004 року”, на підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. Згідно з цим Указом, найвищих нагород були удостоєні Пінчук М.А., директор товариства з обмеженою відповідальністю „Інтерпайп”, Пінчук В.М., кандидат технічних наук, народний депутат, Ярошенко Ф.О., доктор економічних наук, голова Державної податкової адміністрації України, а також десяток інших директорів холдингових компаній та акціонерних товариств. Іншим зразком цинічного зрощення влади і псевдонауки є оголошення в №11 за 2004 Бюлетня ВАКу України про захист ДОКТОРСЬКОЇ дисертації Білоконя М. В., міністра внутрішніх справ у відпустці на тему "Управління охороною громадського порядку: організаційно-правовий аспект" (!!!). І це на тлі подій Помаранчевої Революції, якій передувало побиття сумських студентів, арешт студентів як терористів і злочинців під час передвиборної та післявиборної кампанії, низка рекордно тривалих перевірок економічної та організованої злочинності (!!!) тих вищих навчальних закладів, які виявляли чітку академічну поставу і позицію.

А вершиною цинічного нехтування всіма академічними традиціями є обрання ректором Одеської національної юридичної академії С. Ківалова, сумнозвісного голови ЦВК, якого підозрюють у безпосередній причетності до брутальної масової фальсифікації результатів виборів Президента України 2004 року. Всі наведені приклади засвідчують, що сьогодні академічна мантія стала покривалом-прикриттям для людей сумнівної репутації. Верховний Суд України очистив мантію судді від брехні, академічна спільнота повинна повернути мантії вченого її природну символічну сутність наукової етики і академічного сумління.

Наша перша консолідована позиція – сказати академічне „НІ” таким претендентам на посаду ректора чи на отримання ступінь доктора наук особам, які втратили суспільну довіру, своїми діями зрадили академічні цінності, і поведінка яких не відповідає жодним академічним стандартам. Скажімо наше „НІ” псевдоректорові С. Ківалову, псевдодокторові Білоконю М., псевдолауреатам Державної премії в галузі науки і техніки родині Пінчуків, голові Державної податкової адміністрації Ярошенкові Ф.

В’ЯЧЕСЛАВ БРЮХОВЕЦЬКИЙ, д-р філолологічних наук, президент Національного університету Києво-Могилянська Академія

МИХАЙЛО БРИК, д-р хімічних наук, перший віце-президент Національного університету Києво-Могилянська Академія

ІВАН ВАКАРЧУК, д-р фізико-математичних наук, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка

БОРИС ҐУДЗЯК, д-р теології, ректор Українського католицького університету,

МАРІЯ ЗУБРИЦЬКА, кандидат філологічних наук, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка

МИХАЙЛО ЗАРІЧНИЙ, д-р фізико-математичних наук, декан механіко-математичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

БОГДАН КОТУР, д-р хімічних наук, проректор з наукової роботи Львівського національного університету імені Івана Франка

ВОЛОДИМИР МАСЛЮЧЕНКО, д-р фізико-математичних наук, завідувач кафедри математичного аналізу Чернівецького університету імені Юрія Федьковича

МИРОСЛАВ МАРИНОВИЧ, віце-ректор Українського католицького університету

ВОЛОДИМИР МОРИНЕЦЬ, д-р філологічних наук, віце-президент з навчально-наукових студій Національного університету Києво-Могилянська Академія

ВОЛОДИМИР ПАНЧЕНКО, д-р філологічних наук, віце-президент з навчальної роботи Національного університету Києво-Могилянська Академія

ІГОР ПРОТАСОВ, д-р фізико-математичних наук, завідувач кафедри дослідження операцій факультету кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка

МИХАЙЛО СТАШЕНКО, кандидат фізико-математичних наук, перший проректор Волинського державного університету імені Лесі Українки

ВІТАЛІЙ СУШАНСЬКИЙ, д-р фізико-математичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка

МИКОЛА ТКАЧ, д-р фізико-математичних наук, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Наше звернення відкрите, будь ласка, долучайте свої підписи до нашої ініціативи!


Версия для печати  Версия для печати

04 Января 2005 08:43


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: