26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Помощник Луценко обозвал зама Луценко популистом

Богдан Шкарада считает, что его хотят выжить с занимаемой должности.


Колишній начальник обласного управління внутрішніх справ, а нині помічник міністра на Львівщині Богдан Шкарада каже, що шокований тими звинуваченнями проти нього, які озвучив Геннадій Москаль. Наразі він проситиме, щоб міністр розібрався в цій ситуації, а також міркує над тим, чи подавати на пана Москаля позов за наклеп до суду.

Богдан Михайлович, як і обіцяв днем раніше, прокоментував усі закиди міністерського чиновника в ексклюзивному інтерв’ю «Газеті».

– Геннадій Москаль каже, що передав вам особисто список осіб, причетних до підпалу, підкладення вибухівки, розгрому й інших протиправних дій, які чинили напередодні та під час виборчої кампанії, однак ви нічого не зробили...

– Геннадій Москаль не давав мені жодних списків. Щодо ймовірної причетності працівників одного з підрозділів нашого управління до підпалу редакції газети «Поступ», то я особисто казав йому про це під час першого візиту пана Москаля на Львівщину в березні. Взагалі був здивований, що він одразу озвучив цю інформацію на брифінгу, не перевірену. До речі, про те, що працівники міліції можуть бути причетними до цього злочину, мене повідомили з внутрішньої безпеки. Але всі дані були на рівні чуток.

Своєю чергою, я доручив працівникам розібратися із цим. Окрім того, зателефонував начальникові обласного відділення СБУ, який надіслав своїх працівників, і їм також надали дані для перевірки. В цьому підрозділі я змінив усіх керівників, щоб уникнути будь-якого тиску. Ми до кінця працювали щодо цього питання. Наскільки мені тепер відомо, ця інформація не має підтвердження, відтак працівники, яких підозрювали в цьому злочині, далі працюють. Також щодо тих списків, то якщо мені давали їх, то де є мій підпис? Вони мають бути під грифом «таємно», і повинен бути облік.

Слід зауважити, що відразу після цього надійшла інформація, що до підпалу «Поступу» причетні ті ж особи, котрі підпалили гараж Дмитра Чобота, коли згоріли його книжки. Спершу вони перебували в розшуку, але згодом ми їх затримали, й тепер ці люди дають покази. Я був як ніхто зацікавлений у розкритті резонансних злочинів, адже міністр чітко сказав, що аналізуватимуть роботу саме за ними. Тому, якби навіть щось покривав, а це виключено, то я за тиждень до колегії дав би хід цій справі.

– Тоді для чого Геннадій Москаль оприлюднює таку неправдиву інформацію?

– Я сам не можу зрозуміти для чого так по-популістськи, без суду і слідства, звинувачувати людей. Ще й спершу заявляти про це в ЗМІ. Що це за акція? Зрештою, чому пан Москаль на прес-конференції в березні не озвучив того, що він передав мені якісь списки? Під час своїх наступних візитів він жодного разу про це не згадував. Що, пригадав лише через п’ять місяців? Ми вже проходили той варіант, коли огульні звинувачення будують на підставі анонімок або доносів. Моя родина пройшла це 1949 року, коли всіх вивезли в Сибір. Що, тепер ми знову йдемо до того, що будуємо нове суспільство на доносах? Яка саме є інформація? Тепер активно мусують імена тих, хто організував, хто прикривав, але чомусь не говоримо, хто саме це робив.

– Може, все-таки скажете, працівників якого підрозділу підозрювали та підозрюють нині...

– Я думав, що їх назве Геннадій Геннадійович. Але чому він цього не робить? Я теж не хочу. Якщо пан Москаль уже все знає – організаторів і тих, хто прикривав, – нехай назве підрозділ і виконавців. Чим мотивує свою відмову казати імена? Таємницею слідства? А те, що Сало давав вказівки – не таємниця слідства? Що, розраховують на те, щоб він завтра втік? Що це за методи ведення справи?

– Вас звинувачують і в тому, що ви покривали Олега Сала...

– Правда, ще й кажуть, що я виконував якісь його вказівки. Взагалі, востаннє самого Сала я бачив на сесії обласної ради, коли торік у грудні він звітував щодо виборів. Опісля я не бачив його, не зустрічався з ним і не розмовляв телефоном. До речі, він навіть не прийшов підписувати акт передачі управління. Йому носили документи, й він десь підписував їх. Із Салом у мене відносини, м’яко кажучи, були недобрі. Свого часу він відправляв мене на пенсію...

Тепер говорити, буцім маю з ним якісь зв’язки, – це звичайнісінька неправда. Яка логіка цього? Якщо ми спрямували в прокуратуру одну справу Сала щодо зловживань під час будівництва дачі, то іншу я що, приховав? Це безпідставні звинувачення. До речі, я ж першим заявив про те, що зі справи Сала зникли серйозні документи. Оголосив на всю Україну про те, що справа йде в інший бік. Де поділися документи з таких серйозних структур? Якщо тепер немає чим доказати, то що, шукають інших шляхів, підставляючи вже мене?

Я напишу про все міністрові внутрішніх справ, нехай він розбереться, а за собою залишаю право звернутися до суду, щоб захистити свою честь і гідність.

– Чи повідомляв вас хтось із міністерства про ці нові звинувачення?

– Ніхто навіть не зателефонував. Про все я дізнаюся із засобів масової інформації. Якщо є якісь звинувачення, мені повинні їх висунути, показати матеріали, докази. Мене ж не викликають і нічого не говорять.

– Схоже, що це нова тактика: оголошення злочинів через ЗМІ?

– У нас є закони, Конституція, які чітко регламентують, що без вироку суду ніхто не має права звинувачувати інших людей чи навіть розголошувати такі дані. Чому це робить така серйозна правоохоронна структура, мені не зрозуміло.

– Що плануєте робити?

– Я вже подав у відставку. Президент сказав, якщо я чесний офіцер, щоб писав рапорт. Я чесний офіцер, тому й пішов. Нині на посаді помічника, як державний службовець. Відразу після призначення написав рапорт на відпустку. До 2 вересня перебуваю на законному відпочинку. Сьогодні аналізую публікації в пресі. На їхній основі писатиму лист до міністра, а після того прийматиму інші рішення, щоб захиститися.

– Ви все ще не вирішили, чи подавати до суду на Геннадія Москаля?

– Як офіцер, який пропрацював тридцять років і ніде не заплямував себе, думаю, що нехай спершу в цій ситуації розбереться міністр. Я йому довіряю, оскільки вважаю його порядним чоловіком.

– Із цього випливає, що пан Москаль робить такі звинувачення без згоди міністра?

– Цього не знаю, але для мене це просто шок. Вражає, коли звинувачують без жодних доказів.

– Після того, як написали рапорт, ви пообіцяли, що коли призначать нового начальника обласного УВС, назвете осіб, які «вижили» вас із посади. Чи готові виконати обіцянку?

– Ще ні. Але бачу, що ці люди на тому не заспокоїлися. Вони працюють і нині. Наразі не хочу нікого звинувачувати. Є різні версії, які я аналізую. Можливо, мені не слід було публічно називати імена тих високопосадовців, котрі причетні до “архівної справи”. Може, є інші справи, які ми зачепили, наприклад, стосовно центру зайнятості. Думаю, з часом усе таємне стане явним.

Якщо це місцеві, то, безумовно, вони мають серйозні зв’язки з Києвом. Якщо мене звинувачує у злочинах заступник міністра, то в це вплутані дуже серйозні люди. Якщо мене хочуть зараз скомпрометувати, то, очевидно, я комусь наступив-таки на одне місце.

– Під час свого візиту пан Москаль акцентував на величезній злочинності й організованих злочинних групах. Він пообіцяв міністрові, що йому вдасться знищити всі злочинні угруповання до середини осені. На вашу думку, наскільки це реально?

– Спершу треба проаналізувати, чи є підґрунтя для розвитку цих злочинних груп у нашій державі. Створено такі умови, що можна чітко сказати: й тепер, і наступного року вони будуть. Узагалі, навіть за сприятливої соціально-економічної ситуації їх удасться лише мінімізувати. Це зрозуміло: якщо критична економіка – зростає злочинність. Переламати ситуацію можна, лише коли буде комплексний підхід із боку правоохоронних органів і держави. На Львівщині вже зроблено дуже багато. Знешкоджено групу Сушка, Столярчука, Костирка... Але якщо молодь буде не зайнята, то очевидно, придумуватимуть такі схеми, що міліція не дасть собі ради.

Щодо пана Москаля, то якщо ми братимемо планові зобов’язання, нічого з того не буде. Злочинну групу в такому разі можна хіба що зняти з обліку. Вона діятиме, але про її існування в міліцейських звітах не йтиметься.


Львовская газета

Версия для печати  Версия для печати

09 Августа 2005 07:00


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: