26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

БЮТ потребовал от всей Европы согласиться, что Фирташ с Януковичем - коррупционеры и тираны

Бютовские главы четырех парламентских комитетов обратились к руководству ЕС, ПАСЕ, государств-членов ЕС и прочим европейским институциям с просьбой осудить возрождение авторитарной системы управления и большой политической коррупции в Украине.


Соответствующее заявление было сегодня зачитано на их встрече с аккредитованными в Украине представителями дипломатического корпуса.

Приводим текст заявления, распространенный пресс-службой БЮТ, полностью в оригинале:

«Київ, 30 червня 2010 року

Головам держав і урядів країн-членів ЄС

Президенту Ради ЄС

Президенту Європейської Комісії

Президенту Європейського Парламенту

Генеральному секретарю Ради Європи

Президенту Парламентської Асамблеї Ради Європи

Голові Моніторингового Комітету ПАРЄ

«Щодо масштабної корупції в енергетичній сфері»

Ми, голови парламентських комітетів у закордонних справах, з питань європейської інтеграції, з питань правової політики та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, хочемо привернути Вашу увагу до загрозливих тенденцій, що проявились в Україні після президентських виборів та набули особливо небезпечного характеру в останні тижні.

Йдеться про повернення, за всебічного сприяння вищого керівництва України, непрозорої компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ) в економіку і політику України, що супроводжується політикою тиску, залякування та переслідування опозиції і масштабним перерозподілом власності на користь власників та політичних спонсорів РУЕ.

Таким чином, Україна та Європа, в цілому, можуть знову опинитись в залежності від посередницької компанії, що завдяки своїм мільярдним тіньовим доходам та корупційним зв’язкам у вищих ешелонах влади України, не лише стимулює і живить масштабну політичну корупцію всередині країни, але й намагається експортувати її та свій вплив на політику і політиків в країни ЄС. Не є випадковим, що уряди країн Центрально-Східної Європи, наслідуючи чітку позицію і кроки уряду Юлії Тимошенко щодо РУЕ, вже позбавились або позбавляються від «РосУкрЕнерго».

Ми відмічаємо оцінки, зроблені співдоповідачами Моніторингового комітету ПАРЄ за підсумками їх візиту до Києва 1-4 червня 2010 року, зокрема на обґрунтоване занепокоєння щодо зростаючої кількості проявів згортання демократичних свобод, обмеження свободи слова та ЗМІ, свободи зібрань, ігнорування встановлених парламентських процедур, прав опозиції та збільшення тиску з боку правоохоронних органів за політичними мотивами.

В доповіді, оприлюдненій 22 червня за рішенням Комітету ПАРЄ з дотримання обов’язків та зобов’язань країн-членів Ради Європи (AS/Mon(2010)23 rev), справедливо зазначається, що «роль Служби безпеки України і особливо її голови Хорошковського викликає занепокоєння» та звертається увага на конфлікт інтересів у зв’язку з рішенням Президента Януковича призначити Хорошковського до Вищої ради юстиції.

За час, що минув після візиту представників Моніторингового комітету, ситуація в Україні із захистом фундаментальних прав і свобод та дотриманням принципу верховенства права суттєво погіршилась.

Наочним прикладом цього є чергове правове свавілля Служби безпеки України, яка порушила справу проти колишнього керівництва НАК «Нафтогаз України», а минулого тижня затримала колишнього керівника Державної митної служби Анатолія Макаренка. Ці дії не можуть не викликати обурення. Адже вибірково переслідуються саме ті державні службовці, завдяки законним, сміливим і вчасним діям яких у 2009 році були захищені національні інтереси України, усунуто з газового ринку корупційного непрозорого посередника - компанію «РосУкрЕнерго» - та відновлено транзит газу до країн Європейського Союзу.

Хочемо нагадати, що умовою підписання з боку Російської Федерації газових контрактів з Україною в січні 2009 року було погашення НАК «Нафтогаз України» заборгованості «РосУкрЕнерго» перед ВАТ «Газпром», що дорівнювала 1,7 млрд. доларів США. До підписання цих угод постачання газу в Україну з Росії було припинено. Постачання газу та його транзит до країн ЄС було відновлено лише після підписання цих угод.

Повернення «РосУкрЕнерго» та поновлення масштабної корупції в енергетиці України відбуваються на фоні поновлення Генеральною прокуратурою старої політично-вмотивованої справи часів Президента Кучми проти Юлії Тимошенко, тиску на політичних опонентів влади на місцях, погроз щодо відкриття кримінальних справ проти членів колишнього Уряду, зокрема міністра регіональної політики В.Куйбіди, та нещодавнього рішення Арбітражного інституту торгової палати Стокгольма за позовом компанії «РосУкрЕнерго» в ситуації фактичної відмови від захисту національних інтересів України нового керівництва Уряду і «Нафтогазу», що в односторонньому порядку вивели з процесу фахових юристів.

Не виключено, що відбувся прямий зговір між позивачем («РосУкрЕнерго») і відповідачем (державною компанією НАК «Нафтогаз України») за безпосередньої підтримки зверху. Представники парламентської опозиції неодноразово звертались до нового керівництва НАК надати або оприлюднити текст рішення Стокгольмського Арбітражу. До сих пір такого рішення не було надано. І це при тому, що «РосУкрЕнерго» заявила, що такий текст в них є.

Таким чином, завдяки сприянню нового вищого керівництва держави, завдано шкоди національним інтересам України та відновлено загрози енергетичній безпеці всієї Європи. Існує велика ймовірність того, що частина золотовалютних резервів України та, у випадку його надання, частина кредиту Міжнародного валютного фонду будуть використанні для розрахунків з «РосУкрЕнерго».

Відомо, що РУЕ має одіозну репутацію і є, за висновками багатьох незалежних експертів, загрозою для енергетичної безпеки не лише України, а і всієї Європи. Авторитетна міжнародна неурядова антикорупційна організація «Global Witness» провела власне розслідування, за підсумками якого опублікувала в 2006 році ґрунтовну доповідь, присвячену РУЕ (http://www.globalwitness.org/media_library_detail.php/479/en/its_a_gas._funny_business_in_the_turkmen_ukraine_g).

Після президентських виборів «Global Witness» оприлюднила спеціальний прес-реліз, в якому висловила стурбованість з приводу призначення Юрія Бойка міністром енергетики з огляду на його ключову роль у «народжені» РУЕ в 2004 році та зв’язкам з основним власником РУЕ Дмитром Фірташем. «Перепризначення Бойка не є доброю новиною для Європейського Союзу і всіх, хто сподівається на більшу прозорість в українському газовому секторі», заявив у березні 2010 року представник «Global Witness» Том Мейн (http://www.globalwitness.org/media_library_detail.php/938/en/global_witness_concerned_at_choice_of_new_ukraine).

«Посередництво «РосУкрЕнерго» між Україною та постачальником являє собою монументальний випадок непрозорості у справах стратегічного економічного значення»,- вважає старший науковий співробітник Брюссельського Центру досліджень європейської політики (CEPS) Майкл Емерсон (Michael Emerson, “What to do about Gazprom’s monopoly power?” CEPS, 3 February 2006).

У доповіді Міжнародного Енергетичного Агентства стверджувалось, що «”РосУкрЕнерго”, зареєстрована у Швейцарії суперечлива компанія з торгівлі газом, відіграє все більш непрозору роль в українському газовому секторі» (http://www.iea.org/textbase/nppdf/free/2006/ukraine2006.pdf)

Партнерський комітет США-ЄС з питань України на чолі з Фолькером Рює та Збігневом Бжезинським в своїх рекомендаціях зазначав у лютому 2008 року: «Україні потрібно терміново розірвати контракти з «РосУкрЕнерго» і укласти прямі контракти з «Газпромом» на постачання газу. Це збільшить рівень прозорості та послабить могутність олігархів і політиків, які отримують фінансову вигоду» (http://csis.org/files/media/csis/pubs/080225_bugajski_ukraine.pdf).

Ми вважаємо, що у поверненні РосУкрЕнерго в Україну зацікавлені Дмитро Фірташ, його довірена особа і один з «хрещених батьків» РУЕ - міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Цьому прямо сприяють Сергій Льовочкін, глава адміністрації Президента України, та Валерій Хорошковський, голова Служби безпеки України. З огляду на існуючу у державі субординацію, такі їх дії не можуть відбуватися без згоди і підтримки Президента Віктора Януковича.

В умовах очевидних тенденцій щодо концентрації та монополізації влади, нехтування думкою громадянського суспільства, посилення практики маніпулювання системою кримінального судочинства для залякування і переслідування політичних опонентів і опозиції, намагань запровадити цензуру і обмежити свободу ЗМІ, а також нової загрози повернення мега-корупції в енергетичну сферу України, ми сподіваємось на висловлення принципової позиції лідерів демократичних країн та міжнародних організацій щодо неприпустимості відродження авторитарної системи управління та великої політичної корупції в Україні.

Ми закликаємо до незалежного міжнародного розслідування, і сподіваємось на Ваше сприяння цьому.

З огляду на суспільне значення нинішніх процесів та їх потенційні зовнішні наслідки, зокрема для європейської енергетичної та регіональної безпеки, ми вважаємо своїм політичним і моральним обов’язком донести до Вас наше бачення і оцінку.

Борис Тарасюк, Голова Комітету у справах європейської інтеграції

Олег Білорус, Голова Комітету у закордонних справах

Віктор Швець, Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

Сергій Міщенко, Голова Комітету з питань правової політики»


"ОБКОМ"

Версия для печати  Версия для печати

30 Июня 2010 13:01


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: