С 7 июля Януковича ограничат в медиа-пространстве Украины

Таковы требования статьи 58 Закона Украины «О выборах Президента Украины».


В редакцию «Обкома» поступил комментарий председателя Комитета Верховной Рады по вопросам свободы слова и информации Николая Томенко под названием «З 7 липня закон обмежує ЗМІ у висвітленні діяльності прем‘єр-міністра Віктора Януковича». Ниже мы приводим данный текст полностью:

«З 7 липня для ключових кандидатів у Президенти України розпочнеться офіційна і законна стадія передвиборчої агітації. Стосовно розповсюдження передвиборчої агітації законодавством закріплено низку вимог.

Зокрема, забороняється включення агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України або політичної реклами до інформаційних теле- і радіопрограм. Пряма заборона на здійснення агітації за або проти того чи іншого кандидата в Президенти існує й для ЗМІ державної та комунальної форм власності, якщо тільки така агітація не обумовлена відповідними угодами.

Однак головне, на що повинні звернути увагу журналісти та редактори ЗМІ, це те, що, згідно з положенням статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», у передачах новин, інших інформаційних матеріалах ЗМІ мають право розповсюджувати виключно офіційні повідомлення без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.

За порушення вимог законодавства передбачена досить сувора відповідальність – аж до тимчасового призупинення діяльності ЗМІ-порушника.

Отже, враховуючи, що з 6 липня 2004 р. прем‘єр-міністр Віктора Януковича зареєстровано кандидатом у Президенти України, ЗМІ у висвітленні його діяльності мають керуватися цією статтею Закону».


"ОБКОМ"

07 июля 2004. 10:50

Версия для печати  Версия для печати