Автора гимна «Ще не вмерла...» решили похоронить красиво

Начато строительство часовни-пантеона на могиле Михаила Вербицкого.


В сообщении Львовской ОГА говорится:

У 2004 році виповнюється 140 років з часу, відколи вперше прозвучала пісня «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…», яка змусила мільйони українців усвідомити свою національну ідентичність і самодостатність, якій судилося пізніше стати Державним Гімном України.

Автором вірша, написаного у серпні 1862 року був 23-річний Павло Чубинський, уродженнець Київщини, а через два роки мелодію на ці слова написав о. Михайло Вербицький – священик Млинівської греко-католицької церкви на Львівщині.

Могила Михайла Вербицького, що помер 7 грудня 1870 року, довго була у занедбаному стані. Лише у 1934 році на кошти односельчан і студентського товариства «Боян» було поставлено невеликий пам’ятник. У 1995-му його було реставровано. У даний час могилу Вербицького, вдається підтримувати у доглянутому стані силами української громади Перемишля, а також, активістами Товариства «Надсяння» зі Львова.

З ініціативи Львівської облдержадміністрації, науково-культурних, мистецьких об’єднань та товариств Галичини та за сприяння органів державної влади та місцевого самоврядування Підкапатського воєводства Республіки Польща розпочато комплекс будівельних робіт по спорудженню в с. Млин Ярославського повіту Республіки Польща каплиці-пантеону на могилі Михайла Вербицького, творця мелодії національного гімну «Ще не вмерла України ні слава, ні воля...». Спорудження приурочене до 190-ліття від дня народженя композитора.


Пресс-служба Львовской облгосадминистрации

07 июля 2004. 17:10

Версия для печати  Версия для печати