Телевизионная провокация против сумских студентов обернулась демонстрацией в их поддержку

Вчера вечером в Сумах возмущенные проделками местных телевизионщиков жители вышли на улицы, чтобы поддержать протестующих студентов.


Вот как рассказывает о происшедшем «Інформцентр руху опору сумських студентів»:

«14.07 до наметового містечка завітала знімальна група місцевої приватної ТРК «Відікон» і запропонувала студентам взяти участь у прямому ефірі щодо проблеми створення Сумського національного університету (СНУ). До цього на ТРК відбулися 3 прямі ефіри, права слова на яких учасники руху опору не мали. Студенти пропікетували будівлю ТРК і звинуватили журналістів у порушенні професійної етики. Адже ТРК просто поливала брудом студентський рух опору.

Студенти погодились зателефонувати на ТРК до 14.00 15.07 і заявити своїх учасників, за попередньою домовленістю їх повинно було бути двоє: завідуючий кафедрою СумДУ Леонід Мельник та студентський ректор СумДУ Ірина Меркун.

Але коли о пів на 9 вечора представники руху опору з’явилися на ТРК їм заявили, що прийматимуть участь у передачі лише троє: перші проректори СНУ Іваній та Васильєв і Ірина Меркун, тендітна маленька дівчина. На прохання впустити до студії ще студента педагогічного університету, або ж залишити Ірину один-на-один з проректором Васильєвим генеральний продюсер ТРК відмовив, пояснюючи це правом приватної кампанії вирішувати самостійно склад учасників. Це ліміт ТРК – з нашої сторони один опонент, з іншої – два. Дискусію оператор ТРК знімав на камеру.

Студентам довелося залишити в студії Ірину одну, а всіх інших попросили покинути приміщення і зачинили центральний вхід до ТРК на броньовані двері.

І все ж аргументи перших проректорів СНУ виявились слабкими супроти думки студентського ректора, а заангажований стиль ведучої прямого ефіру, постійні намагання перешкодити Ірині висловитися до кінця, психологічний тиск, не сприйняття слів Ірини не завадило їй ствердити свою основну думку: СНУ створюється не в інтересах студентства, а в інтересах чиновників і це думка більшості викладачів і студентів.

По закінченню прямого ефіру люди з сусідніх будинків біля ТРК виходили на вулицю, вітали Ірину, викрикуючи з балконів, називали представників СНУ смішними і брехливими. Утворилася ціла колона, яка направилась в наметове містечко.

Студенти, викладачі та батьки, учасники конфлікту на ТРК написали заяву, де просять комітет зі свободи слова розцінити ситуацію з позиції журналістської етики».


"ОБКОМ"

16 июля 2004. 10:10

Версия для печати  Версия для печати