26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ДЕРИБАН

Курортний капкан

Фінансово-промислова група «Приват» стала беззаперечним вітчизняним лідером у номінації «найефективніший виробник скандалів у післяреволюційній Україні». Шлейф конфліктів супроводжує діяльність ФПГ по всій державі. Здавалося, лише Карпати забуті не лише, як писав класик, Богом і людьми, але й суперпрагматичними «приватними» підприємцями. Виявилось – ні.


Представники команди Ігоря Коломойського з часом зметикували, що на схилах гір добре ростуть не лише смереки, але й гроші. А Буковель за вдалого для «Привату» розкладу може стати куркою, що несе золоті яйця. Бізнесмени взялися за справу, яка традиційно для діяльності цієї фінансово-промислової групи, перетворилася на скандал.

Передісторія цієї «карпатської епопеї» розпочалася у 2003 році, коли у невеличке гірське село Поляниця Яремчанської міськради прийшов «стратегічний інвестор» – фірма «Скорзонера». Структура з поетичною назвою розробила за власні кошти генеральний план розвитку і забудови Поляниці, і вдячні депутати сільради дали згоду на продаж фірмі 19 га земельної ділянки за 402 тис. грн. – суми несерйозної для великого і бізнесу і захмарної для мешканців полонин. Потім, щоправда, стало відомо, що до бюджету самого села надійшло всього 49 тисяч; решту – 353 тисячі – «Скорзонера» сплатила до бюджету облради – як відшкодування за так звані лісовтрати. Ще пізніше виявилося, що «Скорзонера» є структурою, яка входить в орбіту для багатьох одіозного «Привату» і має велетенські амбіції – створити на території від Буковеля до Бистриці гігантський надсучасний рекреаційний курортний комплекс, інвестувати в процес мільярд (ну ніяк не менше) євро і ввійти з усім тим господарством у сотню найкращих зимових курортів планети. Не складно здогадатись, що все це належатиме одній групі, яка стане монополістом в регіоні, захопивши всі доступні для розвитку гірськолижних курортів райони та ще й прихопить частину земель національного карпатського заповіднику.

Здавалося б, мешканці полонин мали б бути втішеними привабливою перспективою стати «трошки швейцарцями», однак, навіть ті, хто почав радіти від такого можливого майбутнього, дуже швидко зрозуміли – горян «розводять». Працювати у владних коридорах «Скорзонера», як і будь-який інший «приватівський» підрозділ, вміє, і тому не дивно, що згодом фірмі вдалося отримати сотні гектарів безцінної карпатської землі всього по ціні 2 грн. за кв. м. На цій площі майбутні монстри туристичного бізнесу провели масштабну вирубку лісу в районі будівництва чим спричинили серйозні екологічні збитки для держави. Керуючись традиційним принципом «платять тільки лохи», «Скорзонера» робить спробу уникнути сплати близько 12 млн грн. за лісовтрати. При цьому схема бізнесу побудована так, що обласний бюджет повертає в 30 разів більшу суму податку на додану вартість, аніж компанія сплачує до бюджету. У підсумку виходило, що держава фінансувала (і фінансує) розвиток проекту, але прибуток весь осідає в приватній кишені. Апетит приходить під час їжі, і вже в поточному році «стратегічні інвестори» вирішили «прикупити» ще землі для туристичного комплексу «Буковель». Навчені гірким досвідом хазяйнування приїжджих господарів, депутати Івано-Франківської обласної ради відмовились розглядати питання про виділення земель для ТК «Буковель», і виступили з вимогою оприлюднення остаточного звіту комісії Держкомзему, що вивчає законність попереднього виділення земель цьому туркомплексу, а також сплати вже згаданих мільйонів за лісовтрати. «Стратегічні інвестори» почали шукати важелі впливу на місцевих депутатів і керівництво області...

Розтлумачити ситуацію, що склалася зробила спробу депутат Івано-Франківської обласної ради Людимила Дмитрів, яка в інтерв’ю досить розлого і детально розставила деякі «крапки» над «і». «Кожна держава, кожен народ хоче мати високо вартісні інвестиційні проекти, - розпочала з аксіоматичних тверджень пані Дмитрів, - Кожна держава хоче мати добре розвинутий туристичний бізнес, якщо має таку змогу. Але тут питання впирається в декілька моментів. Будь-який бізнес не може бути: А – монопольним. Обов’язково мають бути конкуренти. Обов’язково він (особливо туристичний бізнес) має бути структурований: для людей з середнім, нижче середнього рівнем життя, для дуже багатих. Те, що ми зараз маємо в тій частині нашої області – ми маємо туристичний бізнес для багатих і дуже багатих людей. Б – коли хтось дає землю, продає землю, дає в оренду якесь своє майно, він хоче мати з того вигоду. В ситуації з фірмою “Скорзонера», ми не маємо тої віддачі, яка мала би бути. Ми розуміємо, що кожен бізнесмен десь хоче платити менше. Але у випадку з даною фірмою, ми маємо дуже великі недоплати по платі за землю, ми маємо величезне повернення із держбюджету ПДВ. Я розумію, що можливо, такий закон, так все недосконало, але не може бути так, щоби відшкодування по ПДВ було у, якщо я не помиляюся, 30 разів більше, ніж проплата самого податку. Це нереально і неправильно».

Інший аспект проблеми, яку підняла депутатка – екологічний. «Ми маємо екологічний висновок щодо того як впливає робота даної фірми на зовнішнє середовище. Цей вплив вельми і вельми негативний. Якщо ще на 137 га, які плануються (це нам зараз говорять про 137 га. Насправді, тоді коли виступав один з їхніх юристів, він чітко сказав 500 га), а туди вже входить і частина Горган. Це вже йде туди на Зелену, на Бистрицю, а там уже має бути повна монополія на цілий шматок Карпатської землі, який є призначений для того, аби там могла відпочивати людина», - заявила пані Дмитрів. А у завершення привела ще й соціальну складову питання зі «Скорзонерою» та «Буковелем»: «Ми мали проблеми навіть таких елементарних речей, щоб селян пропускали на їхні пасовища. Ми мали велику кількість проблем, щоби селянам були повернуті ті гроші, які належалися їм за землю і щоб це було повернуто селу. Я не розумію, чому фірма увесь час говорить, що на неї тиснуть силові структури. Ніякі силові структури на неї не тиснуть. Ми – рядові громадяни, але вивчаючи це питання, я вважаю, що на разі робити такі ризиковані кроки і віддавати стільки землі в одні руки просто нереально, неможливо і надзвичайно небезпечно».

От так і виявляється, що майже детективна історія із створенням мега-туркомплексу, насправді є традиційним українським клопотом. Кмітливі бізнесмени приїздять у мальовничу провінцію, використовуючи досвід торгівлі колонізаторів з тубільцями, купують за «скляне намисто», починають «нагинати» природу «під себе», а коли місцеві мешканці роблять спробу повернути ситуацію у правове русло, підприємці з наполеонівськими планами і амбіціями кричать «Пробі! Караул!». До речі, доба перебування у ТК «Буковель» зараз становить біля 100 євро, принаймні щодо ціни відпочинку «стратегічні інвестори» своєї мети – потрапити до когорти кращих рекреаційних зон світу – досягли. Ну а проблеми місцевих мешканців, традиційно, є проблемами місцевих мешканців.


Тарас ДОРОШ

Версия для печати  Версия для печати

26 Декабря 2005 11:57


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: