26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

Гриценко советует депутатам задавить в зародыше гадину, которую подсунул им Янукович

Народный депутат, лидер партии «Гражданская позиция» Анатолий Гриценко прочитал проект нового закона «О Кабинете министров» и ужаснулся.


Страшные мысли, посетившие его в результате тягостных раздумий, Гриценко разместил на своем сайте. А мы на всякий случай – на своем:

«За кілька днів Янукович спробує провести через Раду новий закон «Про Кабінет Міністрів України», зареєстрований за №7208. Дуже радив би його почитати. Бо буде лихо!

Насправді – це не закон про Кабмін. Це – закон про систему влади в Україні. Влади Януковича.

Проект №7208 вносить зміни до тридцяти двох (!) діючих законів і кодексів. Метою цих змін, як виявилося, є не тільки приведення їх у відповідність до Конституції часів Кучми.

Янукович хоче отримати набагато більше повноважень, ніж їх мав Кучма. Приховану мету – того диявола, що зазвичай криється у деталях, цього разу знаходимо в Розділі XI «Перехідні та прикінцеві положення».

Наведу лише п’ять прикладів того, чого Кучма не мав, а Янукович – матиме.

Перше. Кучма міг звільнити Генерального прокурора згідно визначеного законом вичерпного переліку підстав. Януковичу цього замало. Він матиме право звільняти Генпрокурора «також з інших підстав». Колір прокурорської краватки, приміром, не сподобався, dress-code – штука серйозна! «Інші підстави» для звільнення високих посадовців, крім прокуратури, Янукович включає і до інших законів. Що ж, Янукович навчив Медведєва, як підкорити столицю без виборів – тепер Медведєв вчитиме Януковича, як звільняти чиновників з формулюванням «внаслідок втрати довіри Президента»…

Друге. При Кучмі СБУ була «підпорядкована Президенту і підзвітна Верховній Раді» – Янукович залишає СБУ підпорядкованою собі. Крапка. Ніякої підзвітності – нікому! Вилучаються вимоги закону про СБУ щодо інформування Ради, обов’язку відповідати на запити депутатів, тимчасових і постійних комісій. Такі ж зміни вносяться до закону про Війська урядового зв’язку, як їх раніше називали, а тепер – Державної служби спецзв’язку та захисту інформації. Жодного парламентського контролю! Навіть формального звіту наприкінці року в письмовій формі. А тим часом Лавринович з Грищенком розказуватимуть нам і Брюсселю про приведення українського законодавства у відповідність до європейських норм…

Третє. Янукович буде сам, замість Кабміну (як це було при Кучмі), призначати і звільняти заступників голови податкової служби. Ну, керівника – це зрозуміло, а от заступників? Хіба така вже недовіра всередині «монолітної команди», що Уряду не дають контролювати податкові потоки? При тому, що Янукович може відправити Уряд у відставку за одну хвилину?!

Четверте. Янукович матиме право перерозподіляти бюджет, перекидаючи кошти з однієї програми на іншу, як завгодно. Як державний, так і місцеві бюджети – до області, району, міста і села включно. Без жодного погодження з Бюджетним комітетом Верховної Ради. Про таке Кучма і не мріяв! Якщо не забули, при Кучмі саме опозиції віддавали контроль за розподілом і перерозподілом бюджету (Бюджетний комітет очолювали Тимошенко, Турчинов, Порошенко). Янукович вирішив, що ні «чужим», ні «своїм» депутатам нема чого контролювати розподіл бюджетних коштів. Ще одна європейська норма?

П’яте. Значна частина кадрових призначень, насамперед – усієї вертикалі голів місцевих державних адміністрацій, здійснюватиметься Януковичем за поданням не Кабміну, як це було при Кучмі, а прем’єр-міністра. Жодного обговорення чи хоча б формального схвалення (відхилення) кандидатур Урядом як колегіальним органом!

Не стану перелічувати інші небезпечні для країни «новації», що містяться у законопроекті №7208. Їх там зо два десятки, одна одної краща, почитайте документ.

Янукович контролюватиме і впливатиме майже на все – прокуратуру і суди, силовиків і правоохоронців, податкову і митницю, природні монополії і радіо з телебаченням, комунальні послуги і теплопостачання, ядерну енергетику і поводження з відходами, охорону прав на сорти рослин і теплопостачання, виробництво електроенергії і використання скидного енергопотенціалу, навіть особисто затверджуватиме Положення про Міністерство охорони здоров’я?!

Висновки?

Янукович не просто приводить законодавство і свої повноваження у відповідність до Конституції Кучми. Янукович перевершує свого вчителя.

Колегіальні органи, що передбачають обговорення і голосування – парламент, Кабмін – нівелюються, їх повноваження і можливості контролю (за Президентом, силовиками, бюджетом) кардинально зменшуються.

І ще один висновок – Янукович не довіряє насамперед своїй власній команді. Він хоче не лише уникнути залежності від «своєї» більшості і «свого» Уряду, а ще й кожному чиновнику по всій вертикалі одягти кільце в ніс і взяти на ланцюг.

Що робити?

Парламентська опозиція не має голосів, щоб не допустити схвалення цього небезпечного закону одразу в цілому, без обговорення, як це останнім часом робиться.

Парламентська більшість голоси має. Вона може, якщо не полінується прочитати законопроект №7208, вилучити з нього найбільш небезпечні норми, що виводять Президента, Кабмін, силові структури і бюджет країни з-під парламентського і взагалі – будь-якого контролю.

Доки Литвин не поставив на голосування, а Чечетов не підняв руку догори, парламентській більшості ще не пізно схаменутися! Якщо не заради країни, то хоча б з інстинкту самозбереження».


"ОБКОМ"

Версия для печати  Версия для печати

06 Октября 2010 09:09


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: